Nem lehet elég korán kezdeni…

Halljuk sokszor a bölcsességet. De hogy valójában mikor is érdemes elkezdeni egy gyermek zenei nevelését talán Kodály Zoltán mondatai adják a legtökéletesebb választ: Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel még tovább mennék: nem is a gyermek: az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.

A születés utáni zenei élmények éppolyan fontosak a baba testi-lelki épülése szempontjából, arról nem is beszélve, hogy az anyukák érzelmi levezetődésében, stressz-oldásában, szorongás-csökkentésében is jelentős szerepet játszhat a zene, illetve a zenével kombinált mozgás. Rengeteg olvasói kérdés érkezik a témával kapcsolatban, így összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat a kora gyermekkori zenei nevelésről, zenére nevelésről.

Gondolta volna?

Hogy a zene keltette érzelmek, nem csak pszichológiai, hanem fiziológiai változást is okozhatnak! Többek között, emiatt os fontos, már csecsemőkorban az éneklés, zenehallgatás.

Minden gyermek számára saját édesanyja, édesapja hangja a legszebb, legfontosabb. A szülői hang nyugtat, biztonságot ad, körülölel. Énekelni, ringatni, dúdolni mindenki tud, de a saját gyermekünknek a Tőlünk kapott hang és mozdulat a legértékesebb. A zene a leggyöngédebb oldószere a hétköznapok feszültségeinek. A kisgyermekek finoman hangolódnak szüleik, és környezetük érzelmi állapotaira, melyek visszahatnak a  testi-lelki fejlődésükre. 

Énekelni jó!

Az éneklés komplex és kreatív szellemi, fizikai tevékenység, ebből fakadóan fejleszt és lazít, szórakoztat és megnyugtat. Ha akarjuk közel hoz, ha akarjuk távolít. Az éneklés örömében osztozó szülő és gyermek rengeteg más, pozitív élménnyel, érzéssel lesz gazdagabb. Megtapasztalják egymás közelségét, ezen keresztül, a mendkettejük számára elengedhetetlen érzelmi biztonságot, és az anya énekén keresztül mélyülő  kötődést. Ez az összetett, ám mégis természetes folyamat oldja a felmerülő feszültségeket, segíthet a fizikai fájdalmak – betegség, fogzás, hasfájás – enyhítésében. Egyszóval: univerzális. 

Gondolta volna?

Hogy az édesanyja hangját hallgató gyermek kortizol – stresszhormon – szintje csökken. Ez a tény növelni tudja egy koraszülött gyermek túlélési esélyeit.

Miért van az, hogy egy dalt százszor is el kell énekelni egy nap?” 

A gyerekek igenis szeretik a jól megszokott dolgokat. Persze vannak nagy felfeldezők, és újítók, de nagy átlagban ők is jobban preferálják a biztonságot nyújtó, már járt utat. Szeretik ezerszer meghallgatni ugyanazt a mesét, ugyanazokkal a szereplőkkel, tudják mikor következik a váratlan fordulat, és azt is, mi fog történni azután, de képesek ugyanazzal az izgalommal végigélni a már ismert folyamatot. Ugyanez történik a már ismert daloknál is. Tudják melyik hang melyiket követi, mikor ér véget, és mikor kezdődik újra. Viszont mindez kapaszkodási lehetőséget biztosít, nyugalmat ad, monotonitásánál fogva egy pici gyermek számára is elérhető távlatokat nyújt.

Gondolta volna?

Hogy akik folyamatosan és rendszeresen énekelnek vagy zenélnek, magasabb intelligenciahányadossal rendelkeznek.

Zenével a közösségbe 

Szülőként próbáljuk a legtöbbet adni gyermekeink számára. A saját hang  és hangadás élménye kulcsfontosságú és meghatározó lehet. Napjainkban rengeteg lehetősége van a családoknak zenés foglalkozásokra, gyermekkoncertekre járni.

Nem csupán az anya-gyermek összehangolódása fontos, hanem ennek az egységnek, a nagy egészbe való beillesztése is. Megkönnyítheti a későbbi szocializásciós nehézségeket a közösségbe tartozás korai megtapasztalása. A kortársak érzelmileg-fizikailag-metálisan is hatással vannak egymásra. A gyermekek saját közegükben sajátítják el legkönnyebben a mozgást, hangadást, és egyéb szociális kompetenciákat. A résztvevő szülők pedig tapasztalatokat cserélve, együtt felszabadulva lesznek a csoportkohézió részesei. A csoportba, közösségbe tartozás önmagában is terapikus hatással bír. 

Gondolta volna?

Hogy a mindennapos zene – legyen az éneklés, zenehallgatás vagy zenére mozgás – elősegíti a személyiség kiegyensúlyozott fejlődését, a tanulási eredményességet és a szocializációt.

Kérdezzen bátran!

Írjon a hangolozeneterapia@gmail.com címre vagy látogasson el facebook.com/hangolo oldalra!

Megosztás
Menü
X